Warning: The magic method OCDI\OneClickDemoImport::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/e/a/yogaodesign.se/httpd.www/wp-content/themes/yoga-instructor/importer/inc/OneClickDemoImport.php on line 121 Spänningsmönster – Yoga & Kreativ Design i Skåne

Spänningsmönster

Jag har läst en mycket intressant bok om hur olika spänningsmönster påverkar oss och hur vi mår, men även vikten av ett starkt nervsystem. Det är kiropraktorn Martin Fransson som skriver i sin bok Din hälsokälla är Du – Utveckla dina fem hälsopelare på ett tydligt och lättförståeligt vis om hur vi samlar på oss spänningar och hur det kan ta sig uttryck. Författaren beskriver fem spänningsmönster som alla en gång fyllt en funktion då de uppstod för att vi skulle kunna hantera en potentiellt livshotande situation. Författaren menar att vi behöver väcka upp och vidareutveckla vår förmåga att självreglera våra kvarhållna stressresponser som tar livsresurser i anspråk och som inte hör till nuet. Kapaciteten att självreglera nervsystemet är ovärderlig för det vi kallar stressuthållighet och enligt många stressforskare är bibehållen stressrespons skälet till så mycket som 95 % av all ohälsa. Vidare uppger författaren att det finns en intim koppling mellan vårt mentala förhållningssätt och hur vi håller vår kropp. Vilka spänningsmönster vi omedvetet skapar, påverkar alltså hela vårt system; motorik, känslor och tankar. 

De fem spänningsmönster som Martin Fransson tar upp i sin bok är:

 • Första spänningsmönstret – Fast i det förflutna
  Det första spänningsmönstret föranleder ofta rygg- och nackvärk och påverkan på hela vårt grundtillstånd och hur vi håller kvar det förflutna i våra kroppar. Kroppen minns dåtiden på ett sätt som inte tillåter oss att vara i nuet och välja fritt. Detta mönster kan uttryckas som en obalans mellan fram- och baksidan av kroppen. 

 • Andra spänningsmönstret – Oro för framtiden
  Det andra spänningsmönstret hänger samman med att vi oroar oss för framtiden. Detta mönster kan uttryckas som en obalans mellan vänster och höger sida i nacken. Det tar sig oftast uttryck i spänningar och smärta i nacke och axlar, huvudvärk och spända käkar. 

 • Tredje spänningsmönstret – Vem är jag? 
  Det tredje mönstret handlar om identitet. Detta spänningsmönster kan även uttryckas som en obalans mellan vänster och höger sida nere i bäckenet. Det är grundmönstret för alla som har ont i ländryggen, bäcken och höfter. Den klassiska ryggskottspatienten eller ischiaspatienten bär detta spänningsmönster på fullt påslag. 

 • Fjärde spänningsmönstret – Osårbar
  Det fjärde spänningsmönstret är kopplat till hur vi stänger av så att vi inte ska uppfatta våra kroppssignaler lika starkt. Vi låser vår kropp för att slippa känna och istället kunna ”slåss”. Vi gör oss osårbara. Detta mönster kan även uttryckas som en obalans mellan övre och nedre delen i kroppen, och där framsidan framhävs framför baksidan. Den som bär på det fjärde spänningsmönstret har antingen kronisk värk lite här och var, eller känner ingenting och får mycket sällan några känningar från kroppen. Det beror på hur hårt och länge mönstret burits. 

 • Femte spänningsmönstret – Det finns inte nog
  Det femte spänningsmönstret handlar om att känna sig mindre värd än andra och det kan visa sig i en hopsjunken kroppshållning eller mer subtilt utryckt syns det i hur vi bär en spänning i bäckenbotten, i diafragman (solarplexus) och i nacken. Det kan gestalta sig som en känsla av att ofta känna sig överväldigad, av att det är bara för mycket. Det femte spänningsmönstret kan även vara en kombination av de övriga spänningsmönstren. Fysiska besvär kan variera eftersom detta är det mönster som håller allra mest spänning och som satt sig djupast. 

Läs mer här: https://welledge.nu

2 Replies to “Spänningsmönster”

 1. Om man har alla spänningsmönster undrar jag var man börjar med sin läkning och hur?
  Kram
  Madeleine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *